Wat is tantra

Wat is tantra

Tantra heeft een lange geschiedenis en heeft veel verschijningsvormen en uitingsvormen. Het komt voort uit het Boeddhisme en Hindoeïsme, waarover heel veel verteld kan worden en wat een hele lange, uitgebreide en diverse geschiedenis heeft. Het woord tantra komt uit het Sanskriet: Tanoti, uitbreiding en Trajati, bevrijding. Totale vrijheid en verandering en groei! Tantra is ook weven, van het leven, hoe past alles in elkaar. Op de geschiedenis en de vele verschijnings- en uitingsvormen wil ik hier niet ingaan. Er is overal genoeg informatie over te vinden. Ik wil hier graag uitleggen wat tantra betekent voor mij.

Gedachten, gevoelens, emoties en verlangens heeft iedereen. Tantra nodigt uit om hierin te ontspannen, vrij te zijn van oordeel en met beide benen op de grond te blijven. Tot een dieper bewustzijn komen over wie je bent. Thuiskomen bij jezelf. Een diepe intimiteit vinden binnen jezelf en de verhoudingen tot de mensen om je heen. Wat wordt geleefd, wat wil geleefd worden. Op weg naar huis vind je het diepe geluk soms direct, soms met omwegen door angst, afgescheidenheid, emoties.

Alles wat je ziet en opmerkt in jezelf en de spiegel die de wereld voor je vormt ontdekken, ervaren en accepteren. Nieuwsgierig zijn naar alles wat zich afspeelt in jou en om je heen.. Zonder oordeel Dat is tantra. Om dit te kunnen ervaren mag je even stilstaan, vertragen in het moment en aanwezig zijn zonder te doen, alleen maar te zijn. Luisteren, voelen, zien, horen, je zintuigen gebruiken zonder iets mentaal in te vullen of te reageren en liefdevol te accepteren.

Tantra leert je je leven ten volle te leven. Het kan helpen schuldgevoelens of angst te transformeren en zelfopgelegde beperkende grenzen los te laten en je bewustzijn te vergroten. Leer nieuwe dimensies (in jezelf) kennen en beleef mystieke ervaringen! Niets hoeft te verdwijnen. Oude patronen, blokkades, en pijn zullen als je ze niet ontwijkt maar ziet, begrijpt en helemaal voelt transformeren. Misschien niet in één keer, maar iedere keer dat je het doorleeft zul je er makkelijker mee kunnen omgaan. Word krachtig, vervuld van alles wat je nodig hebt. Tantra geeft dat wat je nodig hebt, wat je wilt zijn, nee, wat je al bent. Namelijk jouzelf!

(Geen vorige pagina) | Kasjmierse tantra massage >>