Actueel

Tao en Tantra: Verbonden Paden naar Innerlijke Harmonie: De unieke combi die resulteerde in de Tao of Bliss, De weg naar Extase.

Tao en Tantra: Verbonden Paden naar Innerlijke Harmonie: De unieke combi die resulteerde in de Tao of Bliss, De weg naar Extase.

Ik nodig je uit om twee oude en rijke tradities te verkennen: Tao en Tantra. Hoewel ze uit verschillende culturen stammen, delen ze verrassend veel overeenkomsten en vullen ze elkaar op unieke wijze aan. Ik neem je graag mee voor een inkijkje wat voor mij de essentie is van beide systemen, zodat je kunt voelen hoe ze elkaar raken en versterken. Ik laat je graag zien waarom ik zo enthousiast ben over deze combinatie in mijn bedrijf Trinity Tantra.

De Essentie van Tao

De Taoïstische traditie, of "Tao", is geworteld in het oude China en richt zich op het cultiveren van een natuurlijke balans in lichaam, geest en ziel. Het woord "Tao" betekent letterlijk "de Weg" en verwijst naar een pad van natuurlijke harmonie met het universum. Taoïsten geloven dat door middel van oefeningen zoals Tai Chi, Qigong en meditatie, we de levensenergie, of "Qi", kunnen laten stromen en een diepe innerlijke rust kunnen bereiken. Voor mij is de beoefening hiervan niet weg te denken uit mijn leven. Of het nu een enkele oefening is omdat je niet meer tijd hebt, of 20 minuten of 1,5 uur of langer. Je voelt altijd de helende en harmoniserende werking.

 

Een van de kernprincipes van Tao is het concept van "Wu Wei", wat staat voor "niet-doen" of "moeiteloos handelen".  Voor mij en velen een uitdaging in deze prestatie en doelgerichte maatschappij waar altijd wel iets moet. Het gaat om het loslaten van weerstand en het vinden van een natuurlijke stroom in het leven.  Meestromen op de rivier! Dit principe nodigt je uit om in harmonie te leven met de natuur en je eigen ware zelf, waardoor je gezondheid, vitaliteit en innerlijke vrede kunt cultiveren. Wu Wei, de leegte tussen alles in, yin en yang, de dualiteit die alweer naar de 3 gaan. De beweging wordt door de 5 elementen veroorzaakt die uitmonden in de 10.000 dingen. Van 10.000 dus naar het ene. Wat een mooie beweging. En die beweging wordt in de Tao beleefd, waarin je een balans wilt vinden. De levensenergie, de Chi kan door oefeningen worden gecultiveerd, verstevigd en versterkt. De seksuele energie is hiervoor zeer geschikt.

 

De Essentie van Tantra

Tantra, afkomstig uit India, is een spirituele traditie die streeft naar eenheid en verlichting door middel van de integratie van lichaam en geest. Tantra omarmt de fysieke wereld als een middel tot spirituele groei en benadrukt de heilige aard van elke ervaring. Door middel van rituelen, ademhalingsoefeningen, meditatie en seksuele energie, helpt Tantra je om de diepere lagen van je bewustzijn te verkennen en je te verbinden met het goddelijke.

 

Een belangrijk aspect van Tantra is het gebruik van "kundalini", de sluimerende spirituele energie aan de basis van de ruggengraat. Door het ontwaken van deze energie, kunnen we een staat van verhoogd bewustzijn en diepe innerlijke verbinding bereiken. Tantra moedigt aan om elke ervaring, inclusief onze seksualiteit, te zien als een heilige en transformerende kracht. Niets afwijzen, alles omarmen. De inclusiviteit van alles respecteren en accepteren.

 

Verbinding en Verschillen

Hoewel Tao en Tantra uit verschillende culturele achtergronden voortkomen, delen ze een gemeenschappelijke visie op het leven en spirituele groei:

 

Levensenergie: Beide tradities erkennen het belang van levensenergie. In Tao heet het "Qi" en in Tantra "kundalini". Beide stromingen streven naar het harmoniseren en cultiveren van deze energie voor welzijn en spirituele groei.

Balans en Integratie: Zowel Tao als Tantra benadrukken het belang van balans. Tao zoekt balans in de natuurlijke stroom van het leven en de elementen, terwijl Tantra streeft naar de integratie van lichaam en geest, en de eenheid van het fysieke en spirituele.

Oefeningen en Rituelen: Beide systemen gebruiken lichamelijke oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie als sleutels tot transformatie. Waar Taoïstische praktijken zoals Tai Chi en Qigong helpen om energie te laten stromen, gebruikt Tantra rituelen en ademhalingstechnieken om de kundalini-energie te ontwaken.

 

Een Gecombineerde Benadering

Bij Trinity Tantra en nu ook MiekeVos.nl vind je nu het beste van beide werelden samen. Door elementen van zowel Tao als Tantra te integreren, ontstaat voor mij een unieke benadering die mij heeft geholpen om dieper contact te maken met mezelf, de cultivatie van mijn levensenergie en een leven vol vreugde, vitaliteit en innerlijke harmonie te ervaren. Leven met een glimlach op mijn gezicht en een warm hart, sterk verbonden met mijn lichaam en spirit.

 

Mijn interesse in de vloeiende bewegingen van Tai Chi en de diepe ademhaling van Qigong  al 25 jaar geleden heeft me uitgenodigd door te gaan met deze paden te verkennen.  Door de transformerende rituelen van Tantra werd het pad voor mij compleet. Deze prachtige combinatie heeft mijn leven op zijn kop gezet. Op de goede manier. Wat een reis! Niet altijd makkelijk hoor. Soms een kolkende rivier en soms een kalm stroompje. 

 Ik nodig je uit om deze paden  met mij te verkennen en te ontdekken hoe ze jouw leven kunnen verrijken. Samen openen we de deuren naar een diepe en vervullende spirituele reis

Voel de verbinding tussen Tao en Tantra, en laat deze oude wijsheden je gids zijn naar een leven vol liefde, levenskracht en balans.

 

In 2022 startte ik opnieuw met het geven van de Taoïstische Tantramassagetraining. Wat een mond vol. Ik neig naar een omdoping naar de Tao of Bliss. Ook omdat de training naast een prachtige massage ook steeds meer prachtige oefeningen bevat die levensenergie doet stromen en je vitaliteit en levensvreugde laat groeien. Gewoon in je dagelijkse leven door mooie technieken al millennia oud je gewoon goed te voelen. Want dat is toch wat we willen. Daarvoor is de Tao en de Tantra “uitgevonden” en daarvoor zit jij nu deze blog te lezen.

De Tao of Bliss, oftewel De weg van de Extase kent nu al 6 trainingsdagen. De 3-daagse die gehouden wordt op 3 zondagen (vanaf 27 oktober 2024) en introductiedagen, ofwel verdiepingsdagen. 

De Hemelse Cirkel,  De drie Vuren, Het warmen van de Stoof en als laatste, en eigenlijk had ik die als eerste moeten doen, want hier ligt de basis voor alle technieken. De Harmonie van de 5 Elementen. De eerste was op 2 juni 2024. Houd de agenda in de gaten voor een nieuwe datum!

Bezoek de workshoppagina op Trinity Tantra voor meer informatie over alle trainingen.